Hogyan válaszunk raklapbútort?

Kategória: Cikkek Hozzászólás: 1 Kedvelés: 11420

Csapdák elkerülése! 

Mire gondoljunk vásárlás előtt?

Hogyan válaszunk raklap bútorunkhoz párnát? 

Mennyit érdemes költeni raklap bútorunk párnájára? 

Gyermeki izgatottsággal tudjuk várni családunk, barátaink elismerését, mikor valami új és szép bútorral lepjük meg otthonunkat. Akarva, akaratlanul jól esik mindenkinek a dicséret.  Kíváncsian várjuk véleményüket, hogy ez mennyire illik a kertbe? Milyen szép? Azta! de csodás színe van! Pont ide találták ki! 

A raklap bútor sikere véleményem szerint az egyszerűségében rejlik!

Amiért mégis tollat ragadtam, (klaviatúrát mielőtt a metaforám zavarba hozna), és cikket írtam a lényegről, mert akármennyire is egyszerű a raklap bútor (akár házilag) elkészítése érdemes számba venni a lényegi kérdéseket! 

A BÚTOR részei: 

1.   Raklap bútor

2.   Raklap párna

Ez egy viszonylag hosszú írás lett annak ellenére, hogy csak két alkotója van, ezért csináltam neki egy saját tartalomjegyzéket:

TARTALOMJEGYZÉK: 

- Raklap bútor vagy raklap hatású bútor?

- Raklap Párna

- De miért is fontos a szivacs sűrűség? 

- Mire figyeljünk oda a raklap párna textiljének kiválasztásakor?

- Beltéri textil

- Kültéri textil

- UV ÁLLÓ TEXTIL

- Fliz

Raklap bútor, vagy raklap hatású bútor?

Nagyon kevés olyan férfitársammal találkoztam életem folyamán, aki beismerte volna, hogy nincs ügyessége a barkácsoláshoz. Persze, hogy meg tudom csinálni! Add csak ide azt a kalapácsot, úgy becsavarom vele azt a lyukat, hogy csak na! ☺ De félre a tréfával!  

Egy karfa nélküli raklap bútor elkészítése, végtelenül egyszerű feladat. Beszerezzük a raklapot. Két darabot egymásra helyezünk, egyet mögé teszünk, összecsavarozzuk és készen is van! Ez kb 5-10 perc a beszerzés nélkül! De nagyon ritka, aki ezt a megoldást választja.  

Érdemes azonban a beszerzés előtt jó néhány dologra gondolni! 

Hol lesz az új bútorunk helye? Kint vagy bent? Milyen alakú lesz? Egyenes? „L” vagy „U”? Lesz-e hozzá fotel? Szeretnék dohányzó asztalt? Mozdítható legyen? Ha igen, akkor kell rá kerék. Ha kint lesz, akkor el tudom-e tenni télire, felületkezelni kell, takarót kell hozzá gyártani stb... 

Ez a pár kérdés is mutatja már, hogy csak annak egyszerű, aki tudja is mit szeretne. 

Tapasztalatom szerint az alapanyagot érdemes raklap kereskedésekben beszerezni, vagy egy gyártónál megvásárolni. Itt van lehetőségünk akár válogatni és jó állapotút haza vinni. Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szálkás, ütött-kopott, a szögek benne legyenek, ne legyen elütve és ne logjón ki az oldalán! Ezzel sok időt spórolhatunk a ránk váró munkából! 

A raklap nem bútorra lett kitalálva, így nincs kezelve semmivel és nagyon szálkás is! Remek családi vagy baráti program is lehet az elkészítése. Biztosan több munkaórát vesz igénybe, mire a teljes bútor készen lesz és a megérdemelt pihenésünkben segít. Egy 12-20 db-ból álló sarok garnitúra egy fotellel és dohányzó asztalának átcsiszolása alaposan, több órányi feledat. A feldarabolása, összecsavarozása a kétszeri felületkezelése a fának sem rövid idő és az összetakarítás már csak boldog pillanatokat hoz életünkbe.  

Akinek van egy kicsi érzéke a barkácsoláshoz és tervezéshez annak jó lehetőség lehet tüzépen gyalult fát beszerezni és így elkészíteni az új otthoni bútort. Sokkal rövidebb időt kell a csiszolásra szánni, nem beszélve a „hulladékról, feleslegről” és könnyebb mit kezdeni, mint a fél vagy negyed raklapokkal.

Aki mégis úgy dönt, hogy nincs hozzá érzéke, kedve, ideje, vagy nem tartja hétvégi kikapcsolódásnak az elkészítését, azoknak ott a világ tudása a zsebében és az internet segítségével talál raklap bútort gyártó cégeket. A mai világban már majdnem biztosan mindenki vásárolt valamit a neten így pontosan tudjuk, mire is kell figyelni.

Raklap Párna

Most, hogy egy hosszú hétvégénk is rá ment erre a bulira ☺   nézzük a termék másik felét a raklap párnát.

A párna az párna!  Rádobunk egyet az ülőfelületre, egyet háttámlának és jöhet a megérdemelt pihenés! És ez tényleg csak ennyi!?

Akkor miért van az, hogy ekkora árkülönbség van a piacon, ha az elkészült raklap ülőgarnitúránkra párnát keresünk? 

Jó esetben a párna két részből áll. Szivacs és a textil. Jobb esetben a kettő között van flíz is, de erre később visszatérünk még!  

Most kezdjük a szivaccsal. Bizonyára már találkoztál az életedben különböző színű szivacsokkal. Rózsaszín, kék, zöld, sárga, fehér, barna és ezek számtalan árnyalata. Mindegyik szín a szivacs sűrűségét jelzi, gyártótól függően! Azt jelenti, hogy egy négyzetméteren mekkora ellenálló képessége van. Általában a fehér, halvány sárga, halvány rózsaszín a leggyengébb minőségű. Ezeknek a legkisebb a sűrűsége. A kékek, barnák azok közép sűrűek és zöldek a legsűrűbbek. Úgy tudod érzékelni, hogy ha beleteszed a két tenyered közé a szivacsot és elkezded összepréselni, akkor mennyire tudod ezt összenyomni. Nálunk a bemutatóteremben van mindegyikből egy-egy db a kipróbálás végett. 

De miért is fontos a szivacs sűrűsége és vastagsága? 

Legtöbbször cukrászdába, kávézóba, fagylaltozóba járnak a magyarok, étterembe egy kicsit kevesebben. Míg a cukrászdákba a felnőtt lakosság 70 százaléka jár, éttermekbe csak 65 százaléka. 

Így biztosan találkoztunk már azzal a jelenséggel, mikor a vendéglátó a kényelmünk érdekében párnát helyez el a székekre, padra de a párna funkcióját tekintve már inkább csak az ülőfelület eltakarásában segít, mint kényelmében. A párna annyira vékony, hogy ha nem lenne ott, fel se tűnne nekünk igazából. 

Hogy érzékeltessem a különbséget egy 40x40x5 cm szivacs árait láthatod a táblázatban. Erre még fel szoktak számolni vágási felárat is amit a táblázat árai nem tartalmaznak.  

Sűrűsége g / nm

Ára:

18

350.- Ft

25

374.- Ft

32

505.- Ft

35

572.- Ft

40

676.- Ft

                                                                                                                  2019. év árai

Ahogy a táblázatból leolvasható minél sűrűbb, keményebb a szivacsunk, annál drágább. Egy idő után a nyomás hatására, vagy ha jobban tetszik az ülés, fekvés hatására elkezd a szivacs szerkezete tömörödni és az 5 cm szivacsból 4-4,5 cm lesz, ami igazából fel se tűnne, de zavarja a szemünket a textil, ami már nem feszül rajta. Természetesen használat kérdése, hogy mikor de rövid időn belül a 18-as és a 25-ös szivacs összeesik. Ezért ezeket a fehér, rózsaszín színű szivacsokat nem is javaslom ülőfelületekhez.   

A cikk írása közben felhívták a figyelmem, hogy nem elég leírni mit nem javaslok, ezért kicsit tovább boncolgatjuk a témát azon túl, hogy mi, mint gyártók a középsűrű szivacsot használjuk, amik zöld, barna vagy kék színűek és ezt is javaslom. 

Általában az első és legfontosabb kérdés, amit kapni szoktunk, hogy milyen vastag legyen az ülőfelület szivacsa? A magaság kiválasztásánál vegyük számításba mire szeretnénk használni a bútort és milyen magas a fa szerkezet. Szeretnénk étkező asztalt hozzá vagy pavilon alatt pihennénk, esetleg a medence mellé tervezük. A felhasználó „típusától” függ. De induljunk el visszafelé! Az étkező szék ülő magassága 45 cm egy átlagos testmagassághoz ez az ideális. Ha valaki az „átlagtól” eltér alacsonyabb vagy magasabb, akkor nem ér le a lába vagy nem tud 90 fokban ülni, lábát kinyújtva a szék alá próbálja tenni. Ezért a teljes bútor magasságát befolyásolja a mi magasságunk. 


Mire figyeljünk oda a raklap párna textiljének kiválasztásakor? 

Szerint a legkardinálisabb kérdés és ez okozza az oltári különbségeket az árakban! Milyen a raklap párna TEXTILJE? 

Mindegy milyen textilt választunk, beltérit, kültérit, mindegyiknek van adatlapja, amit a gyár állít ki hosszú tesztelések után és azon rajta vannak a textil technikai tulajdonságai. Sűrűsége, miből készült, milyen széles, szakító szilárdsága, martindale, (kopásállóság), ha kültéri, akkor a víz és UV álló képesége (erről később bővebben is beszélünk), tisztíthatósága. Nem a szomszédasszonyt kell meghallgatni, hogy neki tavaly sikerült egy ilyen foltot ecetes ollóval eltávolítania, és azóta milyen szép rajta az új takaró! A gyártó megmondja, hogy mivel és hogyan. A benzines kocsidba se teszel dízel üzemanyagot, mert azt hallottad, hogy azzal több km-t lehet menni. 

Amikor valaki eljön hozzánk a bemutatóterembe és személyesen vásáról, akkor a legtöbb időt, a textil és a szín kiválasztásával töltik. Sok esetben a végleges szín kiválasztása előtt még textil mintákat is haza visznek, hogy megtalálják a tökéletes színárnyalatot, ami pont oda és pont úgy passzol bele a környezetbe ahogy annak lenni kell.  

Édesanyám szavai csengenek füllenben ilyenkor, mikor erről meséltem neki, hogy az Ő idejében annak is örült, ha valamiből volt 2-3 féle szín. Most egy színnek van 5-10 árnyalata, így teljesen jogosnak érzem mikor egy vásárló órákat foglalkozik a tökéletes szín kiválasztásával.    

Beltéri textil!

Beltéri textilből vagy bútorszövetből rengeteg féle létezik. Egyszínű, mintás, szőt, veluros, szőrős....  Te is találkozol velük nap-mint nap otthon, az irodában, a munkahelyeden. Viszont aki nem volt még textilkereskedésben vagy kárpitosnál az el sem tudja képzelni mire is figyeljen! A lényeget itt is a technikai adatlap rejti. A bútorszövet minimum követelménye: 240-260 g / nm a sűsűsége és legalább 25.000 a kopásállósága (martindale). Ami ez alatt van azok csak lakás textilek. Tökéletes párnának, függönynek, terítőnek, de bútorhoz nem. Így erre érdemes figyelned csak! 

Kültéri, vízálló textil!

Külön kell választani azt, amikor önmagában vízálló egy textil vagy valamivel kezelve (impregnálva) van és attól lesz vízálló vagy hőkezeléssel rá préselnek egy vékony műanyag réteget az aljára és attól lesz víz álló. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mindegyikből létezik többféle sűrűségű és értelem szerűen a sűrűbbek alkalmasak arra, hogy bútor legyen belőlük.

A PVC vagy PC anyagok önmagukban vízállók. Műanyag. Könnyen tisztíthatók egy nedves szivaccsal, de álltalában nem bírják az UV-t. 

Impregnált textil: Vegyi anyagokkal átitatják, hogy vízálló legyen. Általában nem jól tisztítható és ha hibázunk a tisztításkor, akkor elveszíti a képességeit. Kevert szállás vagy pamut kivitelben kapható. 

Hőkezelt: Ez már jobban tisztítható magasabb fokon mosható és egyes típusait még szárítóba is lehet tenni. 

UV álló textil! 

Külön blogbejegyzést is megérdemelne ez a rész, valószínűleg azért is mert az életemben ez volt az, ami a legtöbbször okozott kellemetlen, csalódott pillanatokat. 2009 óta dolgozunk ebben a szakmában feleségemmel, Dórival és meg kell írjam őszintén, az elején mi is olyanok voltunk, mint fent említett szomszédasszony az ecetes ollójával. Nem volt kellő ismeretünk erről a témáról és elhittük a kereskedőnek, amit mondott. Nem szeretek rosszindulati lenni és nem bántom a textilkereskedésben dolgozó alkalmazottat, mikor a rengeteg textilnek nem tudta fejből az összes technikai adatlapját, de ezeknek a kellemetlen pillanatoknak köszönhetjük, hogy mára már európai textilgyáraktól vásárolunk, és mielőtt több vég textilt megveszünk az új kollekcióból, elkérjük a technikai adatlapját mert a tudás igenis fontos. 

Az UV álló képeség 0-8-ig terjedő skálán van pontozva. A nulla a legrosszabb és a nyolc a legjobb! Egyik számmal se fogunk soha találkozni, mert, ha valami nulla, akkor annak nincsen UV álló képessége így nincs is értelme kültéri textilként forgalmazni. Koppány Juli textilmérnök szavaival élve, „az a csirkefogó, aki rá meri írni a nyolcat egy adatlapra, az biztosan hazudik”! A mai világban ilyen UV sugárzási adatokkal nincs olyan textil, amit az idő ne tenne tönkre! Ezt sajnos el kell fogadnunk.

Vannak gyártók, akik megkerülve a skálát, főleg a rossz mutató miatt, inkább órában írják rá a textil UV ellenálló képességét így egyből magasabb számot tudnak feltűntetni az adatlapon, amivel a vásárló már csak számítások elvégzése után jön rá, hogy átverik. 300 óra, 600 óra 1200 óra. Mert melyik vásárló kezd matematikával foglalkozni, miközben az érzelmei tombolnak a szívében a neuronok ugrálnak az agyában, hogy akkor most a kéket vagy a lilát válaszam raklap párnának? Eszébe sincs racionálisnak lennie és azon gondolkodni, hogy a 300 óra UV álló képeség az mennyi is valójában és én most jól döntök-e? 

Pedig a képlet nem bonyolult. A második osztályos kislányom is ki tudja már számolni.

Ha átlagosan egy nap, arra a helyre, ahová a bútorom kerül mondjuk 6 órán át éri a káprázatos napsugár, akkor 300 óra / 6 óra = 50 nap.

Ebből jól érzékelhető, hogy az 50 nap nem az a szám, amit a vásárló elképzel magának az új kék vagy lila párnájáról, mert a nyár közepére már inkább letakarja valamivel, ha vendég jön, mert nem büszkélkedni fog az új bútorral, hanem szégyelleni fogja magát a rossz döntése miatt és borzasztóan dühös is lesz,. újra, előről kell kezdeni a kutatást, az árajánlat kérést, körültekintőbbnek lenni, mint legutóbb és megvárni, hogy elkészüljön az új! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ de boszantó lehet ez az egész herce hurca! 

Persze az 50 nap lehet jobb, rosszabb, attól függően, hogy mennyi ideig süt oda a nap ténylegesen, van-e felette terasz, ami árnyékol, vagy hogy az időjárás idén „kegyes” volt hozzánk, és reggeltől estig Medárddal éltünk együtt! Lényegében ezek az „UV álló” textilek, egy nyárra készülnek. 

Szerencsére nagyon sok gyártó létezik, aki odafigyel a vevőre és tényleg olyan termékei vannak, amit hosszú ideig lehet otthonunk dísze. 

Hosszú ideig kerestük mi is, mire rátaláltunk előszőr egy Német aztán egy Spanyol gyártóra, akik régóta a piacon vannak és piaci pozíciójuk is segített a döntésben. A Német vállalat főleg tengeri vitorlás és óceánjáró hajók specialistái, a Spanyol cég az árnyékolás mesterei, tengerparti szállodák kiválóságai. Szebbnél szebb egyszínű, mintás textilek és textilbőrök közül lehet válogatni. 

Flíz

Igértem még a legelején, hogy erre vissza térek. A “flíz” vagy másnéven Vatelin. Fehér anyag amit a textilek bélésére használnak. Eredetileg gyapjú vagy pamut alapú bélés volt, de mára már 100 %-ban poliészerter szálakból áll és hőkezelés során sziláruknak meg. A végleges termék nagyon laza szerkezetű és ennek megfelelően számos helyen használják a textiliparban. Anyagából és szerkezetéből adódóan a vatelin a vele összedolgozott anyagnak jó tartást és kellemes érzést biztosít, lekerekíti az éleket, felületi puhaságot ad, ezáltal komfortosabb, otthonosabb lesz a pihenés a párnákon. 

Reméljük sikerült hasznos információkkal ellátni és körültekintően tudod kiválasztani otthonod új bútorát.

Így a végére már csak egy dolog marad, sok sikert kívánunk! ☺ 

Itt tudsz magadnak raklapbútort vagy párnát vásárólni

hozzászólások

Created On Monday, March 14, 2022 Posted By Eszter Comment Link
Szeretem mikor ennyi mindenre odafigyelnek! :)
A jövő héten személyesen is elmegyek, hogy megnézzem a raklap párnákat.

üdv,
Eszter

Hozzászólás írása